18 maja 2013

Chleb pszenno-żytni z zaparką



Typowy chleb codzienny - na zakwasie pszennym, z przewagą mąki pszennej, ale z przemyconą pewną ilością mąki żytniej. Będzie smakował wszystkim, polecam :). Przepis zaczerpnięty z bloga Przepisy z serca domu.


Chleb pszenno-żytni z zaparką



Zaparka
100 g mąki żytniej
100 g gorącej wody

100 g mąki żytniej zalewamy wrzątkiem i mieszamy widelcem, powstanie gęsta klejąca breja. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ciasto właściwe
100 g zakwasu pszennego
290 g mąki pszennej chlebowej
100 ml mleka w temperaturze pokojowej
50 ml wody
3 g drożdży suchych
1 łyżka miodu

1 łyżeczka soli
1,5 łyżki oliwy z oliwek


Do miski z zaparką wrzucamy pozostałe składniki  POZA solą. Wyrabiamy gładkie ciasto (4-5 minut wyrabiania). Na tym etapie ciasto początkowo będzie bardzo kleiło się do rąk ale jednocześnie będzie bardzo zwięzłe, łatwo będzie z niego uformować kulę, która nie będzie rozlewać się na boki. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku, szczelnie związujemy i odstawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie sól mieszamy z oliwą i wlewamy do miski z ciastem. Ponownie wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Ponownie miskę z ciastem umieszczamy w worku i odstawiamy na 1,5 godziny.

Następnie formujemy bochenek  i umieszczamy go w koszu do wyrastania chleba oprószonym mąką złączeniem do góry. Kosz wsuwamy do worka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą lub kamieniem do 250ºC.

Na gorącą blachę lub kamień przekładamy chleb, szybko płytko nacinamy i wsuwamy do piekarnika, spryskując go jednocześnie wodą 4-5 razy i zmniejszamy temperaturę do 240ºC. Pieczemy 30 minut. Studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz