16 czerwca 2013

Chleb z pięcioma ziarnami na zakwasie pszennym


Kolejny chleb z książki Hamelmana, z której upiekłam już 8 chlebów, i której recenzję planuję niedługo napisać. Kolejny chleb z dużą ilością ziaren. W związku z również dużą ilością wody ciasto wyszło bardzo luźne (o czym zresztą Hamelman ostrzega, więc chyba tak miało być). Ale wolałam nie ryzykować i zamiast w koszyku chleb wyrastał, a potem piekł się, w foremce. I jak to u Hamelmana - jest pyszny, polecam! :)


Chleb z pięcioma ziarnami na zakwasie pszennym


Zaczyn
30 g zakwasu pszennego
110 g mąki pszennej chlebowej
140 g wody

Wymieszaj składniki zaczynu, przykryj i odstaw na 12-16 godzin.

Namaczanka
40 g łamanego żyta
40 g siemienia lnianego
35 g ziaren złonecznika
35 g płatków owsianych (płatków nie miałam, więc dałam więcej słonecznika)
185 g wrzącej wody
3 g soli

Namaczankę przygotuj w tym samym czasie, co zaczyn. Zalej mieszankę ziaren wrzącą wodą i dosyp sól. Przykryj folią i odstaw.

Ciasto właściwe
225 g mąki pszennej chlebowej
110 g mąki pszennej razowej
120 g wody
9 g soli

Wymieszaj wszystkie składniki, miksuj 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 na średnich. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny, składając 2 razy - co 50 minut.

Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw do wyrastania na 2 godziny.

Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 240ºC. Piecz 40-45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz