7 lipca 2013

Chleb tostowy


Chyba nie tylko ja uwielbiam tosty :). Ale chleb tostowy uważany jest za najbardziej niezdrowy i najgorszy jakościowo, jaki tylko może być. Najgorzej wspominam wakacyjny pobyt w Anglii, gdzie tylko taki chleb się jadło - nawet zamawiając kanapkę w nie takiej taniej kawiarni..

Dlatego jeżeli już mamy ochotę na tosty, lepiej chleb tostowy zrobić samodzielnie. A już najlepiej - z przepisu Hamelmana ;).


Chleb tostowy


450 g mąki pszennej chlebowej
300 g wody
5 g cukru
9 g miękkiego masła
9 g soli
5 g drożdży instant

Wymieszaj składniki, miksuj 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 na średnich. Odstaw ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1.

Przełóż ciasto na omączony blat, uformuj lekki bochenek i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 1-1,5 godziny.

Piecz 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz