Potrójny chleb orkiszowy (który pokocha nawet Twój kot)
Autor: Marysia
Leon nie mógł poczekać do końca robienia zdjęcia :). To pierwszy chleb, do którego go tak ciągnęło, a to chyba coś znaczy - chleb jest naprawdę przepyszny, polecam nawet tym, którzy nie mają ochoty bawić się z potrójnym bochenkiem.
Przepis z moimi modyfikacjami z bloga Plotzblog.
Potrójny chleb orkiszowy
Zaczyn:
70 g razowej mąki orkiszowej
55 g wody
7 g zakwasu pszennego
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 20 godzin.
Zaczyn do autolizy:
280 g mąki pszennej chlebowej
45 g mąki pszennej razowej
175 g wody
55 g mleka
Wymieszaj składniki i odstaw na 20 minut.
Ciasto właściwe:
Zaczyn
Zaczyn do autolizy
70 g mąki orkiszowej jasnej
8 g soli
25 g masła
10 g cukru
Wymieszaj wszystkie składniki, za wyjątkiem masła, cukru i soli. Wyrabiaj 1 minutę na najniższych obrotach i 2 minuty na średnich. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty na średnich obrotach. Dodaj cukier i sól i wyrabiaj kolejne 2 minuty. Ciasto będzie zwięzłe, ale wciąż dość lepkie. Odstaw do fermentacji na 2-2,5 godziny.
Podziel ciasto na 3 części (po ok. 250 g). Uformuj kule, jedną zanurz np. w sezamie, drugą w otrębach pszennych, a trzecią w siemieniu lnianym. Ułóż kule w długim koszyku wyłożonym ściereczką. Odstaw do wyrastania na 2,5-3 godziny.
Włóż do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220°C, zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz 45 minut.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Chlebek wygląda wspaniale, Twój kot zna się na rzeczy :)
OdpowiedzUsuńJak widzę kota,to serce mi mięknie-sama mam dwa.Kotek wie gdzie jest ciepło:)
OdpowiedzUsuńNo i wybredny jest - wszystkiego nie liże :D.
Usuń