Pyszne bułki, które mimo dość dużej zawartości mąki pełnoziarnistej są, dzięki dodatkowi jogurtu, mięciutkie i wilgotne. Polecam :)
Jogurtowe bułki razowe
9 bułek
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej chlebowej
200 g jogurtu naturalnego
175 g wody
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób jednolite, lekko lepiące się ciasto. Odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu uformuj bułki, odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrastania na 45 minut.
Po wyrośnięciu posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Robiłam kiedyś na twarożku i były bardzo smaczne ;D Przede mna te na jogurcie ;D
OdpowiedzUsuńA przede mną te na twarogu :D
UsuńSądzę, że dodatek jogurtu świetnie pasuje do razowego wypieku!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Szczerze mówiąc nie byłam pewna, co z tego wyjdzie, ale efekt jest naprawdę super :).
UsuńPiękne bułki!
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie! mniam mniam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)
Śliczne te bułeczki! Może dzisiaj zrobię? :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl