3 marca 2014

Jogurtowe bułki razowe


Pyszne bułki, które mimo dość dużej zawartości mąki pełnoziarnistej są, dzięki dodatkowi jogurtu, mięciutkie i wilgotne. Polecam :)


Jogurtowe bułki razowe
9 bułek


250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej chlebowej
200 g jogurtu naturalnego
175 g wody
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki soli

Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób jednolite, lekko lepiące się ciasto. Odstaw do wyrastania na 1 godzinę.

Po wyrośnięciu uformuj bułki, odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrastania na 45 minut.

Po wyrośnięciu posmaruj żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

7 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś na twarożku i były bardzo smaczne ;D Przede mna te na jogurcie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądzę, że dodatek jogurtu świetnie pasuje do razowego wypieku!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie byłam pewna, co z tego wyjdzie, ale efekt jest naprawdę super :).

      Usuń
  3. wyglądają pięknie! mniam mniam!
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne te bułeczki! Może dzisiaj zrobię? :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń