18 kwietnia 2013

Chleb z siemieniem lnianym


Kolejny przepis pochodzący z książki Hamelmana - Bread, czyli pyszny chleb żytni z dużą ilością siemienia. W wielu przepisach Hamelmana trzeba użyć mąki żytniej średniej, do której ja niestety nie mam dostępu. Ale przeczytałam gdzieś, że taką mąkę można "podrobić" przez wymieszanie mąki żytniej typu 720 i otrębów żytnich (85% mąki i 15% otrębów).
Zrezygnowałam z dodatku drożdży  w związku z czym wydłużyłam czasy fermentacji. 

Chleb z siemieniem lnianym

Zaczyn:
180 g mąki żytniej średniej (w razie braku średniej: 155 g mąki żytniej 720 + 25 g otrębów żytnich)
145 g wody
9 g aktywnego zakwasu żytniego

Mieszam składniki zakwasu i odstawiam na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Namaczanka:
45 g siemienia lnianego
135 g wody

Namaczankę przygotowuję razem z zaczynem. Zalewam siemię wodą i przykrywam folią, aby woda nie wyparowała.

Ciasto właściwe:
90 g mąki żytniej średniej (w razie braku średniej: 75 g mąki żytniej 720 + 15 g otrębów żytnich)
180 g mąki pszennej chlebowej
60 g wody
9 g soli
Cały zaczyn
Cała namaczanka

Miksuję wszystkie składniki 3 minuty na najniższej prędkości, aby je wymieszać, a potem kolejne 3 minuty na średniej prędkości, aby wyrobić ciasto. Odstawiam do wyrastania na 2 godziny.

Po pierwszej fermentacji formuję bochenek i odstawiam na 2,5 godziny. Uformowane ciasto można posmarować wodą i posypać sezamem.

Piekę w naparowanym piekarniku nagrzanym do 240°C przez 15 minut, a następnie 30-35 minut w 225°C.


2 komentarze:

  1. Jak już kiedyś odważę się przygotować zakwas, będę robić po kolei wszystkie Twoje chleby. Ten wygląda wspaniale, te dziurki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam na sprawozdanie ;). Nie ma się czego bać, zakwas nie jest taki straszny, jak się wydaje :).

      Usuń