Chleb intensywnie cebulowy, z wilgotnym miąższem. Bardzo lubię chleby z cebulą, choć nie do wszystkiego pasują. Myślę, że w oryginale użyto zakwasu pszennego, ja takiego (jeszcze ;) ) nie mam, więc dodałam żytni. Zmieniłam trochę sposób przygotowania, ze względu na to, że użyłam drożdży instant, a nie świeżych - wymieszałam wszystkie składniki od razu. Szkoda tylko, że popękał jak chciał ;).
Znaleziony w Spiżarni.
Chleb z cebulą, mlekiem i liściem laurowym
Cebula:
280 g cebuli, białej, pokrojonej w paski 1 cm
280 g mleka
3 liście laurowe
Pokrojoną cebulę zalać mlekiem, wrzucić liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, odstawić do ostygnięcia na 30 minut.
Przelać przez sitko, oddzielając cebule i liście od mleka, mleko zostawić do dalszego użycia w cieście.
Ciasto:
100 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej, chlebowej
1,5 łyżeczki soli morskiej
0,5 łyżeczki drożdży instant
250 g mleka (użytego wcześniej do ugotowania cebuli)
150 g aktywnego zakwasu 80% hydracji
280 g ugotowanej cebuli
W dużej misce wymieszać mąki, sól, drożdże, mleko pozostałe z gotowania cebuli, zakwas i cebulę. Mieszać do uzyskania gładkiego, lepkiego ciasta. Odstawić na 10 minut.
Wysmarować oliwa blat, wyłożyć ciasto, zagniatać 10 sekund, włożyć do miski.
Powtórzyć j/w i znów odłożyć na 10 minut
Następnie raz jeszcze zagnieść, uformować kulę, umieścić w misce, przykryć, odstawić na 1 godzinę w temperaturze 21-25°C.
Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i oprószyć mąką, ciasto złożyć w kulę, włożyć do koszyka łączeniem w górę, przykryć zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C.
Piekarnik naparować, chleb naciąc, wsunąć do piekarnika i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i dopiekać 30 minut. Ma mieć brązowy kolor
Wystudzić na kratce.
O kurcze, ale pięknie wygląda! Nic tylko do schrupania od razu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i chciałabym zaprosić Cię do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, proszę pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl
Życzę miłego tygodnia oraz powodzenia w dalszym blogowaniu :)
Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń