Podobno zwany również Żydowskim chlebem żytnim. Kolejny chleb z przepisu Mistrza Hamelmana. Z niewielką ilością mąki żytniej, za to z wieloma dużymi dziurami. Ciasto było mocno lejące, po przełożeniu na deskę strasznie "klapło", ale na kamieniu wyskoczyło w górę jak szalone. I za to właśnie kocham kamień :).
Lekki chleb żytni
Zaczyn
70 g mąki żytniej jasnej
50 g wody
2 łyżeczki zakwasu żytniego
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe
380 g mąki pszennej chlebowej
260 g wody
9 g kminku (opcjonalnie)
9 g soli
Zaczyn
Wymieszaj wszystkie składniki mikserem 3 minuty z najniższą prędkością, a następnie kolejne 3-4 minuty ze średnią prędkością. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny.
Następnie uformuj bochenek, włóż do przygotowanego koszyka i odstaw na 2-2,5 godziny.
Przełóż na deskę, natnij i zsuń na kamień do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240ºC piekarnika. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze 20-25 minut.
Chleb żytni tylko z nazwy bo mąka użyta tylko pszenna.
OdpowiedzUsuń