Panini na zakwasie
Autor: Marysia
Pszenne bułeczki na pszennym zakwasie - wychodzą dość płaskie, więc świetnie nadają się do zrobienia sandwichy :).
Panini na zakwasie
300 ml wody o temperaturze pokojowej
150 g dojrzałego zakwasu pszennego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej chlebowej
Wymieszaj wszystkie mokre składniki, aż do połączenia.
Dodaj sól i mąkę i miksuj, aż do wyrobienia gładkiego i elastycznego ciasta (ok. 5 minut mikserem, 8 minut ręcznie).
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj i odstaw na 2 godziny, składając co 30 minut.
Przerzuć ciasto na lekko omączoną stolnicę i rozciągnij do kształtu prostokąta o bokach ok. 40 x 24 cm. Podziel ciasto na 8 kawałków i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 2 godziny, przykryte lnianą ściereczką.
Wstaw panini do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz 25 minut, aż będą rumiane.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
cudne :) koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń