19 października 2013

Orkiszowy chleb razowy ze słonecznikiem

Autor: Marysia


Mąkę orkiszową bardzo lubię (gdyby jeszcze była trochę tańsza...), więc razowy chleb orkiszowy w moim piekarniku był tylko kwestią czasu. Aby mi odpowiadał musiał też mieć w składzie jasną mąkę orkiszową (możecie ją zastąpić mąką pszenną) i baaaardzo dużo ziaren słonecznika :). Zrezygnowałam również z drożdży, na samym zakwasie też świetnie wyrastał. Chleb jest pyszny, a słonecznik przyjemnie chrupie między zębami. Polecam!

Przepis stąd, ale mocno zmodyfikowany.


Orkiszowy chleb razowy ze słonecznikiem


Zaczyn orkiszowy
75 g mąki orkiszowej razowej
45 g wody
1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego 100% hydracji

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw pod przykryciem na 15-20 godzin.

Namaczanka
100 g ziaren słonecznika
50 g otrębów pszennych lub orkiszowych
300 g zimnej wody

Wymieszaj składniki i odstaw pod przykryciem na noc lub przynajmniej na 6 godzin.

Ciasto właściwe
280 g mąki orkiszowej razowej
110 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej chlebowej
100 g wody
20 g melasy
10 g soli morskiej
namaczanka
zaczyn orkiszowy

Mieszaj do uzyskania gładkiego i lepkiego ciasta. Odstaw na 2 godziny.

Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny w temperaturze pokojowej.

Piecz w 250°C przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 220°C i piecz kolejne 20 minut. Wreszcie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 40 minut.

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, oraz do listy Panissimo, prowadzonej przez Barbarę i Sandrę, a której w tym miesiącu gospodynią jest Simona.

6 komentarzy :

  1. Wow, chlebek wygląda jak z najlepszej piekarni. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry odpowiednio wilgotny naturalny miękisz , namaczanka widać sprawdza się. W piekarni takiego już raczej nie kupisz - Twój to prawdziwa natura , pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne takie wypieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zakwas spróbuję taki zrobić , oczywiście na mące orkiszowej

    OdpowiedzUsuń
  4. I love bread with sunflower seeds and yours looks particularly good. Lovely photo too. Thank you for your contribution to Panissimo.

    OdpowiedzUsuń