13 sierpnia 2013

Chleb rustykalny


Nie wiem, czy właściwie można ten chleb tak nazwać, bo jego "rustykalność" miała wynikać z wymyślnych spękań - u mnie jednak chleb postanowił być złośliwy i po prostu pękł w pół. Mimo rozczarowującego wyglądu jest jednak pyszny - idealnie kwaśny, z czterema rodzajami mąki, a więc dla każdego coś miłego :). Kolejny przepis z bloga Plotzblog.


Chleb rustykalny


Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej
50 g mąki żytniej jasnej
150 g wody
15 g zakwasu

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 20 godzin.

Ciasto właściwe:
Zaczyn
200 g mąki żytniej jasnej
100 g mąki pszennej chlebowej (dodałam jeszcze 30 g, żeby ciasto wyszło, tak jak w przepisie, "lekko", a nie "bardzo" lepkie)
50 g mąki pszennej razowej
175 g wody
9 g soli

Miksuj wszystkie składniki 5 minut na najniższych obrotach i kolejne 2 na średnich. Ciasto będzie lekko lepkie. Odstaw na 90 minut, składając po 45.

Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na 45 minut.

Włóż do naparowanego pieca nagrzanego do temperatury 250°C, po czym zmniejsz temperaturę do 220°C i piecz 50 minut.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz