7 sierpnia 2013

Vermont Sourdough




Kultowy przepis Hamelmana - codzienny, pszenny chleb, który bardzo łatwo się wyrabia i formuje, a do tego dobrze wyrasta i ma ładny kształt. Jego nazwa pochodzi od miejsca, w którym dojrzewa zakwas do niego użyty - dlatego w moim wykonaniu tak naprawdę powinien się nazywać Gdynia Sourdough ;).


Vermont Sourdough


Zaczyn:
70 g mąki pszennej chlebowej
85 g wody
20 g zakwasu pszennego

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:
450 g mąki pszennej chlebowej
45 g mąki żytniej razowej
210 g wody
9 g soli
Zaczyn

Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz soli. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Odstaw do autolizy na 20-60 minut.

Pod koniec autolizy posyp ciasto solą i miksuj na średnich obrotach przez 2 minuty. Odstaw do fermentacji na 2,5 godziny, składając w połowie czasu.

Uformuj bochenek i włóż do omączonego koszyka. Odstaw na 2,5 godziny.

Piecz w 240°C przez 40 minut.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.


4 komentarze:

  1. Wygląda idealnie! Muszę ukraść ci przepis :) Mam tylko pytanie, w składnikach na ciasto właściwe jest napisane 9 g zaczyn, co to znaczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, "zjadło" mi sól :). Ma być 9 g soli i całość przygotowanego wcześniej zaczynu. Naprawdę warto ten chlebek zrobić, to najładniejszy, jaki mi dotąd wyszedł - a przy tym pyszny :).

      Usuń
  2. Świetnie Ci sie upiekł. Bardzo lubię takie owalne w przekroju chleby. Widać jak bardzo rwał sie do góry, jaka w nim była duża chęć rośnieęcia. Do listy dołaczony. Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Chyba nie bez powodu ten chleb jest tak popularny.

      Usuń