Vermont Sourdough
Autor: Marysia
Kultowy przepis Hamelmana - codzienny, pszenny chleb, który bardzo łatwo się wyrabia i formuje, a do tego dobrze wyrasta i ma ładny kształt. Jego nazwa pochodzi od miejsca, w którym dojrzewa zakwas do niego użyty - dlatego w moim wykonaniu tak naprawdę powinien się nazywać Gdynia Sourdough ;).
Vermont Sourdough
Zaczyn:
70 g mąki pszennej chlebowej
85 g wody
20 g zakwasu pszennego
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
450 g mąki pszennej chlebowej
45 g mąki żytniej razowej
210 g wody
9 g soli
Zaczyn
Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz soli. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Odstaw do autolizy na 20-60 minut.
Pod koniec autolizy posyp ciasto solą i miksuj na średnich obrotach przez 2 minuty. Odstaw do fermentacji na 2,5 godziny, składając w połowie czasu.
Uformuj bochenek i włóż do omączonego koszyka. Odstaw na 2,5 godziny.
Piecz w 240°C przez 40 minut.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Wygląda idealnie! Muszę ukraść ci przepis :) Mam tylko pytanie, w składnikach na ciasto właściwe jest napisane 9 g zaczyn, co to znaczy?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam, "zjadło" mi sól :). Ma być 9 g soli i całość przygotowanego wcześniej zaczynu. Naprawdę warto ten chlebek zrobić, to najładniejszy, jaki mi dotąd wyszedł - a przy tym pyszny :).
UsuńŚwietnie Ci sie upiekł. Bardzo lubię takie owalne w przekroju chleby. Widać jak bardzo rwał sie do góry, jaka w nim była duża chęć rośnieęcia. Do listy dołaczony. Dziekuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Chyba nie bez powodu ten chleb jest tak popularny.
Usuń