Chleb tostowy z mąką razową
Autor: Marysia
Na drugim planie chleb przed "stostowaniem", na pierwszym - po ;) |
Przepis na jeden chleb tostowy już pokazywałam. Tym razem jednak jego troszkę zdrowsza wersja, bo z mąką razową (która stanowi 20% zawartości mąki w bochenku). Chleb zdecydowanie różni się w smaku od typowego chleba tostowego, ale nadal jest pyszny i bardzo dobrze się opieka, nie kruszy się.
Przepis z Pracowni Wypieków.
Chleb tostowy z mąką razową
Zaczyn
100 g mąki pszennej chlebowej
1 g świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki suchych instant)
100 g jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 8-10 godzin.
Ciasto właściwe
10 g świeżych drożdży (lub 3/4 łyżeczki drożdży instant)
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki słodu jęczmiennego
200 ml wody
300 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli morskiej (jeśli używamy soli kamiennej, to 1 łyżeczka)
Wszystkie składniki zmiksować hakiem. Kiedy ciasto będzie gladkie (po ok. 5 minutach), spryskać wierzch olejem roślinnym, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.
Keksówkę o długości 26-30 cm (pojemność 0,6-0,7 litra), posmarować olejem roślinnym, wysypać otrębami lub bułką tartą. Z ciasta uformować bochenek i przełożyć go do keksówki. Ponownie odstawić do wyrastania, aż ciasto wypełni całą formę (ok. 30-40 minut).
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić chleb, piec 35-40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości foremki).
Po upieczeniu wyjąć chleb, ostudzić na kuchennej kratce.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Bardzo ładnie Ci wyrósł... Jestem wielbicielka domowego pieczywa, same je piekę i tylko takie jadam. Twój pomysł wydaje się bardzo ciekawy i na pewno go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ten przepis najlepiej udowadnia, że pieczywo tostowe nie musi być białą watą zapakowaną w foliową torebkę, o przyszłorocznym terminie przydatności ;)
UsuńZnowu super wypiek! Muszę pamiętać o nim jak znowu zaludni mi sie dom :)
OdpowiedzUsuń