Przepis znaleziony na TFL, z moimi zmianami.
Chleb ze szpinakiem i jagodami goji
Zaczyn
190 g zakwasu żytniego
50 g mąki pszennej chlebowej
50 g wody
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 16 godzin.
Namaczanka
100 g jagód goji
100 g wrzącej wody
Zalej jagody wrzącą wodą na 10 minut.
Ciasto właściwe
Zaczyn
340 g mąki pszennej chlebowej
40 g wody
10 g soli
150 g mrożonego szpinaku, usmażonego na łyżce oliwy, ostudzonego
Namaczanka
Świeżo starta gałka muszkatołowa
Świeżo starty pieprz
Wymieszaj składniki i wyrabiaj ciasto 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 na średnich. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny.
Następnie uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na kolejne 2,5 godziny.
Piecz w następujący sposób:
10 minut w 240°C
10 minut w 215°C
10 minut w 190°C
10 minut w 170°C
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Bardzo ciekawy, oryginalny chleb. Chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze mam połówkę w zamrażalniku :D
UsuńCo za chleb ! jestem pod wielkim wrażeniem, piekłam z owocami goi ciasteczka , ale bardzo mi tu pasuje połączenie kolorów i nieco kwaskowy smak goi, podnosi mdły smak szpinaku.Gratuluję wspaniałego wypieku
OdpowiedzUsuńDziękuję, kolor faktycznie wyszedł ciekawy. Można by nie namaczać jagód, ale wtedy podczas miksowania by się nie "rozciapciały" i takiego efektu by nie było :).
Usuń