20 lutego 2014

Bułki sezamowe


A nawet bardzo sezamowe :). Sporo sezamu w środku, do tego jeszcze olej sezamowy i sezamowa posypka. Polecam!


Bułki sezamowe
ok. 8 bułek


395 g mąki pszennej chlebowej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
5 g drożdży
1 łyżka oleju sezamowego
45 g sezamu + sezam do posypania

Mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ok. 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Następnie formujemy 8 dobrze naciągniętych bułek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut.

Po wyrośnięciu nacinamy, smarujemy mlekiem  posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut.

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

2 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie :) Trzeba koniecznie kupić sezam i spróbować. Zastanawiam się czy by wyszły z mąką graham w proporcjach 50/50...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że powinny się udać, choć na pewno musiałabyś podczas wyrabiania zmodyfikować ilość wody.

      Usuń