8 maja 2014

Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakami


Bardzo dobry chleb w całości z mąki orkiszowej, z dodatkiem zaparzanej mąki i gotowanych ziemniaków. Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej.


Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakami


Zaczyn
80 g zakwasu orkiszowego, pszennego lub żytniego
125 g mąki orkiszowej jasnej
60 g wody

Wymieszaj składniki zaczynu, przykryj i odstaw na 10-12 godzin.

Zaparka
100 g mąki orkiszowej razowej
120 g gorącej wody
1 łyżeczka soli

Wymieszaj składniki na zaparkę i odstaw na 8-12 godzin.

Ciasto właściwe
Zaczyn
Zaparka
50 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
400 g mąki orkiszowej jasnej
100 g mąki orkiszowej razowej
230 g wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka melasy lub cukru trzcinowego

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta chlebowego, dodając stopniowo wodę i odstaw na 10 minut. Jeszcze raz krótko wyrób, daj odpocząć 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wyrób, szczelnie przykryj, odstaw na 1 godzinę.

Lekko wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch małych keksówek. Odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 230°C. Bochenek wstaw do naparowanego piekarnika i piecz 35-40 minut.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz