15 maja 2013

Chleb z prażonymi nasionami dyni

Autor: Marysia


Nie wiem czemu, ale ten chleb wyszedł mi zupełnie inaczej niż a.grey. Ciasto było tak luźne, że nie było mowy o jego ręcznym wyrabianiu, formowaniu jakiegokolwiek bochenka, czy chociażby nacinaniu. Nawet z wyglądu sprawia wrażenie, jakby był ciemniejszy, jakby miał więcej mąki razowej. Ale to, że wydaje się zupełnie inny, nie zmienia faktu, że jest bardzo smaczny. Ja akurat nie przepadam za chlebami z tak dużą zawartością mąki razowej, ale za to bardzo lubię wszelkie ziarna i nasiona, a tu jest ich naprawdę bardzo dużo.


Chleb z prażonymi nasionami dyni


330 g nasion dyni
175 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki żytniej razowej
15 g cukru
7 g drożdży instant
15 g soli
150 g dojrzałego zakwasu - hydracja 100%
100 g niesolonego masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
525 g wody

Na suchej patelni i średnim ogniu prażyć pestki dyni ciągle mieszając, do momentu aż zaczną podskakiwać. Przełożyć je na talerz i odstawić aby całkowicie wystygły.

Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem dyni w misce. Wymieszać z grubsza ręką. Wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i zagniatać rękoma około 10 minut, aż otrzymamy ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni. Zagnieść, aż równomiernie rozłożą się w cieście.

Umieścić chleb w natłuszczonym pojemniku np. misce. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny, po tym czasie powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyłożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką. Podzielić na dwie części, uformować bochenki i umieścić w blaszkach.

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 50 minut, do momentu aż chleby wyrosną do brzegu foremki i zrobić test palca.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190ºC. Przed samym pieczeniem naciąć bochenki, trzymając ostrze prostopadle do ciasta. Piec przez pierwsze 8 minut z parą i przez następne 37 minut bez pary.


1 komentarz :

  1. och nie ma lepszego dodatku niż dynia do chleba, a jeszcze prażona ! Poproszę jedną kromeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń