21 lipca 2014

Bułki razowe z mąką żytnią

Autor: Marysia

Kontynuacja bloga znajduje się po adresem


Zapraszam!



Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd.


Bułki razowe z mąką żytnią
10-12 bułek


290 ml mleka
280 g mąki pszennej razowej chlebowej
50 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki żytniej
1 3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g miękkiego lub roztopionego masła
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1-1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części (ja formowałam bułeczki 73 g). Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.

Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki lub patyczkiem do szaszłyków. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, a którą w tym miesiącu gości Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji.

11 komentarzy :

  1. Ale bym zjadła taką bułeczkę! niech no tylko dzieci wrócą z wakacji, żeby nie było, że dla siebie piekę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, też muszę spróbować. Na razie eksperymentuję z chlebem na zakwasie naturalnym: Zdrowe Odżywianie, Chleb na zakwasie

    OdpowiedzUsuń
  3. If you are going for most excellent contents like me, simply pay a visit this web page all the time since it gives quality contents, thanks 무료야설

    OdpowiedzUsuń
  4. These are genuinely wonderful ideas in about blogging. 오피헌터

    OdpowiedzUsuń
  5. Don't go past my writing! Please read my article only once. Come here and read it once 카지노사이트


    OdpowiedzUsuń