5 maja 2013

Chleb z pszenną i żytnią mąką razową

Autor: Marysia



Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez foremki. Przepis z książki Hamelmana, jak zwykle usunęłam z niego drożdże. Polecam :).


Chleb z pszenną i żytnią mąką razową


Zaczyn
115 g mąki żytniej razowej
95 g wody
10 g zakwasu

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe
230 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki pszennej razowej
215 g wody
9 g soli
Zaczyn

Wymieszaj składniki. Miksuj 3 minuty na najniższej prędkości i kolejne 3 na średniej. Odstaw do fermentacji na 2,5 godziny.

Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na 2 godziny.

Piecz w naparowanym piekarniku przez 15 minut w 240°C i kolejne 20-25 minut w 225°C.


0 komentarze :