Mięta i pomarańcza (Orange and mint bread)
Autor: Marysia
scroll down for English
Na swój pierwszy Światowy Dzień Chleba planowałam chleb na zakwasie, niestety ze względów czasowych musiałam porzucić ten pomysł na rzecz bochenka drożdżowego. Zdecydowałam się na chleb z miętą oraz skórką pomarańczy i odrobiną likieru pomarańczowego. Niestety i tutaj zabrakło mi trochę czasu, przez co musiałam skrócić czas fermentacji...
Przepis (znaleziony tutaj) jest autorstwa Richarda Bertineta i sugeruje użycie jego słynnej metody wyrabiania bardzo lepkiego ciasta. Jeszcze nie miałam okazji z tej metody skorzystać, dlatego postanowiłam spróbować. Niestety nie była to do końca udana próba. Według Bertineta metoda ta zajmuje ok. 8 minut, za pierwszym razem 10-15. Ja po 20 zaczęłam tracić cierpliwość, chociaż faktycznie widać było wyraźne zmiany w strukturze ciasta. Ale w końcu i tak musiałam dosypać odrobinę mąki.
W tym momencie byłam już przekonana, że przy takim nietrzymaniu się przepisu ten chleb nie może się udać. A jednak :). Wyszedł mięciutki, a skórka gruba i pyszna. Nie mogę niestety powiedzieć, że wyczułam smak mięty, za to pomarańcza jest bardzo wyczuwalna. Chleb nie jest bardzo mocno słodki, idealnie smakuje z masłem lub dżemem. A skoro mi tak dobrze wyszedł, mimo odejścia od przepisu, to jaki musi być "przepisowy"? Warto spróbować :).
I przy okazji: wszystkiego najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba!
Chleb dołączam oczywiście do akcji World Bread Day, którą opiekuje się Zorra.
Chleb miętowo-pomarańczowy
Miętowe mleko
275 g mleka
2 garście listków mięty
Podgrzewaj mleko z miętą na średnim ogniu, póki nie zacznie lekko bulgotać. Zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 1 godzinę. Przelej mleko przez sitko i wyrzuć miętę. (W ten sposób przygotowane mleko możesz trzymać kilka dni w lodówce. Przed użyciem do chleba podgrzej je do temperatury 50°C.)
Ciasto
510 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki drożdży instant
3 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 pomarańczy
55 g miękkiego masła
2 duże jajka
1 łyżka Cointreau lub innego pomarańczowego alkoholu
1 jajko rozbełtane ze szczyptą soli do posmarowania
Do dużej miski wrzuć mąkę, drożdże, cukier, sól i skórkę pomarańczy. Wymieszaj. Dodaj masło, mleko, jajka i alkohol. Mieszaj za pomocą sztywnej łopatki lub drewnianej łyżki, aż do uzyskania mokrego, mocno klejącego ciasta. Staraj się nie dodawać więcej mąki.
Za pomocą skrobki przełóż ciasto na blat (nie posypując go wcześniej mąką). Wyrabiaj ciasto ok. 8 minut z użyciem techniki pokazanej na tym filmie.
Uformuj z ciasta luźną kulę. Przełóż ją do dużej, lekko wysmarowanej olejem miski, łączeniem do dołu. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę (ciasto może, ale nie musi, podwoić objętość).
Zdejmij plastikową folię i złóż ciasto. Przykryj je ponownie i odstaw do podwojenia objętości na kolejną godzinę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Delikatnie przerzuć ciasto na lekko omączony blat, uważając, aby go za bardzo nie odgazować. Uformuj bochenek i przełóż go na blachę, łączeniem do dołu. Wysmaruj bochenek częścią jajka i odstaw na kilka minut, póki nie wyschnie. Przykryj ścierką i odstaw na wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1½ godziny. Przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 225ºC.
Po wyrośnięciu ponownie delikatnie wysmaruj bochenek jajkiem. Natnij go, wstaw blachę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200ºC.
Piecz w 200ºC ok. 30-35 minut, w razie potrzeby przykryj pod koniec pieczenia folią aluminiową. Termometr powinien pokazywać ok. 95ºC wewnątrz upieczonego bochenka. Przed pokrojeniem dokładnie wystudź na kratce.
--------------------------------------
English
For my first World Bread Day I was planning a sourdough bread. Because of some time issues, though, I had to let go of this idea and make a yeasted bread instead. I've decided to bake a bread with mint, orange zest and a little bit of Cointreau. Unfortunately, I was still not able to follow the fermentation times given in the recipe...
The recipe (found here) by Richard Bertinet suggests using his famous method of kneading dough. I haven't had the chance to use this method yet, so I've decided to give it a try. I wasn't very successful. According to Bertinet this method takes approx. 8 minutes, 10 to 15 for a newbie. I've lost patience after around 20 minutes, although there was visible difference in the dough structure. In the end I had to add some flour anyway.
At this point I was convinced that this will be a failure, as I have not followed the recipe to the letter. Fortunately, I was mistaken. The crumb is soft, and the crust is thick and delicious. Unfortunately, the mint is not really discernible, contrary to the strong orange taste. The bread is not very sweet and goes perfectly with butter or jam. And since it went so well for me, despite deviating from the recipe, it must be even better when the recipe is followed. Why not give it a try? :)
And by the way: happy World Bread Day!
I'm adding the loaf to the World Bread Day event hosted by Zorra.
Orange and mint bread
Mint-infused milk
275 g (1 cup plus 2 tablespoons) milk
2 bunches mint, leaves only
Bring milk and mint just to a simmer in a small saucepan over medium heat. Remove from heat and let stand, covered, 1 hour. Strain through a sieve and discard mint. (Milk can be chilled for up to a few days at this point; reheat milk to 120 to 130°F (50°C) before using per recipe).
Dough
510 g (about 3 3/4 cups) unbleached bread flour
2 teaspoons instant yeast
3 tablespoons granulated sugar
2 teaspoons salt
zest from 1 orange
55 g (1/2 stick) unsalted butter, softened
2 large eggs
1 tablespoon Cointreau or other orange-flavored liqueur
1 egg, beaten with a pinch of salt to make an egg wash
In a large bowl whisk together the flour, yeast, sugar, salt, and zest. Add butter, milk, eggs, and liqueur. Using a large nonstick spatula or bowl scraper mix until a very wet, sticky dough forms. Don’t be tempted to add more flour.
Scrape dough out onto an unfloured surface. Knead for about 8 minutes using the technique shown in this video.
Form dough into a ball. Transfer to a large, lightly oiled bowl, seam side down. Cover tightly with plastic wrap. Let sit at warm room temperature for 1 hour (dough may or may not double in size).
Remove plastic wrap and fold dough. Replace plastic wrap, let dough rise until doubled again, about 1 hour.
Line a baking sheet with parchment paper. Gently turn dough out onto a lightly floured surface, taking care not to punch down or deflate too much and shape it into a batard. Transfer to the prepared baking sheet, seam side down. Brush top of the loaf with some of the egg wash. Let stand a few minutes until egg feels dry. Cover with a dry kitchen towel and let rise at warm room temperature until almost doubled, about 1½ hour. Before baking preheat oven to 425ºF (225ºC).
When fully risen, gently brush top of the loaf again with the egg wash, taking care not to deflate. Score. Transfer to the oven and immediately reduce temperature to 400ºF (200ºC).
Bake at 400ºF (200ºC) approx. 30-35 minutes. If needed, cover the loaf with aluminium foil near the end of baking. An instant-read thermometer should register about 200ºF (95ºC) when fully baked. Transfer to a rack to cool completely before slicing.
Doskonale Cię rozumiem. Przy pierwszym podejściu walczyłam z ciastem prawie 30 minut :) Ciasto latało niemal po całej kuchni.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta błyszcząca skórka!
Dzięki, to bardzo pocieszające!
UsuńInteresting combination mint and orange. I have to admit I am to lazy to knead the dough by hand. ;-) But you managed it well as one can see.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
Thank you Zorra, there is some magic to putting your hands into the dough... But I still love my stand mixer :).
Usuń