22 marca 2013

Chleb żytni z miodem i sezamem

Autor: Marysia



Jako że rosyjski z ziemniakami zaczął znikać w zastraszającym tempie, musiałam znaleźć przepis na szybki chleb, który mogłabym zrobić w jeden dzień ze składników, które miałam w domu. Padło na chleb żytni z miodem i sezamem znaleziony u Tosi. W chlebku faktycznie mocno czuć i miód i sezam, dlatego szczególnie polecam go osobom, które lubią "konkretny" smak chleba.


Chleb żytni z miodem i sezamem

100 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
200 ml letniej wody (musiałam dać trochę więcej, bo składniki nie chciały się lepić)
łyżeczka suszonych drożdży instant (można pominąć)
5 łyżek miodu
4 łyżki sezamu
łyżeczka soli

Mąkę łączymy z drożdżami i zakwasem. Dodajemy sól, miód i sezam. Włączamy mikser i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Stopniowo wlewamy letnią wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Po 2-3 minutach ciasto powinno być wyrobione. Będzie gęstsze od zakwasu i odrobinę lepkie. Ciasto w misie przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy ją w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Bierzemy podłużną formę do pieczenia (może być keksówka, u mnie o wymiarach 25 x 10 cm) i smarujemy ją odrobiną masła. Brzegi i spód formy obsypujemy sezamem. Zwilżamy ręce wodą i przekładamy do formy ciasto, wyrównując dłonią wierzch chleba. Górę obsypujemy sezamem, który delikatnie dociskamy do ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na kolejne 2 godziny.




Po podwojeniu objętości ciasta chleb jest gotowy do pieczenia. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Dalej zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Dzięki temu skórka będzie zarumieniona, a miąższ chleba miękki i delikatny. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy.


0 komentarze :