2 maja 2013

Chleb na smalcu

Autor: Marysia


Zmodyfikowany przepis z bloga Petry, który jest oczywiście po niemiecku, więc w ruch znowu poszło Google Translate :). Świetny sposób na pozbycie się zalegającego smalcu - u mnie smalec był z boczkiem, więc chleb również jest z wkładką. Chyba najbardziej miękki chleb, jaki dotąd zrobiłam. Polecam!


Chleb na smalcu


Zaczyn
55 g mąki żytniej średniej (lub 47 g mąki żytniej 720 i 8 g otrębów żytnich)
45 g wody
10 g zakwasu żytniego

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 14-18 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe
Zaczyn
40 g mąki żytniej średniej (lub 34 g mąki żytniej 720 i 6 g otrębów żytnich)
380 g mąki pszennej chlebowej
8 g soli
240 g wody
30-40 g smalcu

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli i smalcu i wyrabiaj 3 minuty na najniższej prędkości, a następnie kolejne 3 minuty na średniej prędkości. Dodaj smalec i sól i wyrabiaj kolejne 3 minuty na średniej prędkości.

Odstaw do fermentacji na 2 godziny w temperaturze pokojowej, składając w połowie czasu.

Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw do wyrastania na 2,5 godziny.

Natnij bochenek i włóż do naparowanego piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 220°C i piecz 40 minut.


2 komentarze :

  1. Witam Ciebie serdecznie,

    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Zauważyłam, że masz widgety z inyych stron na swoim blogu, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy. Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    W razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny bardzo ładny bochenek :) Nominowałam Panią do Liebster Blog, zapraszam na mój blog - http://slodkigrymas.blogspot.com/

    Pozdrawiam,
    Zosia

    OdpowiedzUsuń