28 sierpnia 2013

Żytni chleb marmurkowy (krok po kroku)

Autor: Marysia


Zachwyciły mnie kiedyś zdjęcia tego chleba na jakiejś stronie. Miałam jednak pewne wątpliwości, czy warto robić chleb tylko ze względu na jego wygląd. Podejrzewałam, że w smaku może być kiepski. Ale pomyślałam, że skoro pochodzi z książki Petera Reinharta, "The Bread Baker's Apprentice", nie może być zły. I nie pomyliłam się :). Chleb pięknie wygląda i jest bardzo smaczny, a przy tym naprawdę prosty do zrobienia.

Myślę, że kawałki ciasta można by rozwałkować jeszcze bardziej, dzięki czemu wyszedłby jeszcze lepszy "zawijas" ;).


Żytni chleb marmurkowy


Jasne ciasto:
170 g mąki żytniej jasnej
385 g mąki pszennej chlebowej
9 g soli
5 g drożdży instant
5 g kminku (opcjonalnie)
20 g melasy
30 g masła
310 g wody w temperaturze pokojowej

Ciemne ciasto:
170 g mąki żytniej jasnej
385 g mąki pszennej chlebowej
9 g soli
5 g drożdży instant
5 g kminku (opcjonalnie)
20 g melasy
30 g masła
310 g wody w temperaturze pokojowej
2 łyżki słodu jęczmiennego

Do posmarowania: 1 jajko wymieszane z 1 łyżeczką wody


Najpierw przygotuj jasne ciasto.
Wymieszaj mąki, sól, drożdże i kminek. Dodaj melasę, masło i wodę. Mieszaj ok. minutę na niskich obrotach. W razie potrzeby dodaj 2 łyżki wody. Wyrabiaj ciasto 4 minuty hakiem na niskich obrotach, w razie potrzeby dodając niewielką ilość mąki (ja dodałam ok. 30 g). Ciasto może być lekko lepkie, ale musi odchodzić od ścianek miski. Lekko wysmaruj olejem miskę i przełóż do niej ciasto. Przykryj miskę i odstaw.

Teraz przygotuj ciemne ciasto.
Wymieszaj mąki, sól, drożdże, słód i kminek. Dodaj melasę, masło i wodę. Mieszaj ok. minutę na niskich obrotach. W razie potrzeby dodaj 2 łyżki wody. Wyrabiaj ciasto 4 minuty hakiem na niskich obrotach, w razie potrzeby dodając niewielką ilość mąki (ja dodałam ok. 30 g).  Ciasto może być lekko lepkie, ale musi odchodzić od ścianek miski. Lekko wysmaruj olejem miskę i przełóż do niej ciasto. Przykryj miskę i odstaw oba ciasta na około 90 minut lub do podwojenia objętości w temperaturze pokojowej.

Ciasta przed i po wyrastaniu

Po tym czasie podziel każde ciasto, jasne i ciemne, na 4 równe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w formie prostokąta o bokach ok. 12 cm x 20 cm. Na jasny prostokąt połóż ciemny, następnie drugi jasny i na to drugi ciemny. Zwiń na kształt bochenka. To samo zrób z resztą ciasta.



Możesz przełożyć bochenki do wyłożonych papierem do pieczenia foremek lub piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrastania na 60-90 minut.


Posmaruj bochenki jajkiem wymieszanym z wodą, możesz je też naciąć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. W połowie czasu możesz obrócić bochenki o 180º, aby równo się upiekły. Po upieczeniu od razu wyjmij bochenki z foremek i studź na kratce. Przed krojeniem odczekaj 1-2 godziny.

Po lewej chleb z foremki, który zaczęłam składać od ciasta ciemnego, a po prawej chleb wyrastający na blasze, który zaczęłam składać od ciasta jasnego.

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

4 komentarze :

  1. Robi wrażenie, szczególnie ten, który składałaś od ciasta ciemnego. Tylko to jest chleb słodki czy taki kanapkowy? Ciekawe czy jest wersja z zakwasem, bo rzadko piekę chleby drożdżowe, a jak już coś, to raczej na bidze czy poolishu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest chleb typowo kanapkowy, choć faktycznie wygląda bardziej na słodki :). Ja też rzadko robię tego typu pieczywo drożdżowe, ale tym razem nie mogłam się powstrzymać, aby nie spróbować. Ale muszę powiedzieć, że jak na pieczywo drożdżowe nieźle zachowuje świeżość, chyba dzięki dodatkowi słodu.

      Usuń
  2. po prostu NIESAMOWITE chleby :))))))))) świetny pomysł , wrażenie estetyczne ogromne :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń