Bułki sezamowe
Autor: Marysia
A nawet bardzo sezamowe :). Sporo sezamu w środku, do tego jeszcze olej sezamowy i sezamowa posypka. Polecam!
Bułki sezamowe
ok. 8 bułek
395 g mąki pszennej chlebowej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
5 g drożdży
1 łyżka oleju sezamowego
45 g sezamu + sezam do posypania
Mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ok. 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Następnie formujemy 8 dobrze naciągniętych bułek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut.
Po wyrośnięciu nacinamy, smarujemy mlekiem posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Wyglądają cudownie :) Trzeba koniecznie kupić sezam i spróbować. Zastanawiam się czy by wyszły z mąką graham w proporcjach 50/50...
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że powinny się udać, choć na pewno musiałabyś podczas wyrabiania zmodyfikować ilość wody.
Usuń