2 marca 2014

Bułki hamburgerowe

Autor: Marysia


Moda na burgery w duchu "slow food" nie mija i chyba jeszcze długo nie minie. Jednak w niektórych burgerowniach ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto pokusić się o zrobienie domowych burgerów. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w dobry kawałek mięsa i upiec domowe bułki :). W sklepach można oczywiście dostać bułki hamburgerowe, ale pieczywo pakowane w folię jakoś nie do końca wzbudza zaufanie. Od bułek, które dobrze sprawdzą się w hamburgerach, oczekujemy określonych właściwości, przede wszystkim tego, żeby były lekko słodkie, dobrze się podpiekały i nie kruszyły. Proponuję wam skorzystanie z poniższego przepisu, który znalazłam na Pracowni Wypieków, a z którego wychodzą idealne bułki hamburgerowe. Minusem tego przepisu, przynajmniej jak dla mnie, jest konieczność użycia mleka w proszku, z którym potem nie wiem co zrobić. Mimo wszystko uważam, że warto, bo bułki pieczone z innego przepisu nie wyszły mi aż tak dobrze.

Może macie jakieś propozycje na wykorzystanie pozostałego mleka w proszku? :)


Bułki hamburgerowe
5 dużych bułek (wielkości raczej spotykanej w burgerowniach niż w McD)


3/4 szkl. cieplej wody
1/3 szkl. mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie uformować 5 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Uwaga - jeżeli chcecie, żeby wasze hamburgery były do ugryzienia przez przeciętną osobę, spłaszczcie je naprawdę mocno, ja robię z nich wręcz takie placuszki. Potem i tak mocno rosną w piekarniku. 
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.


Piekarnik nagrzać do 200°C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

11 komentarzy :

  1. Też je robię (tylko trochę mniejsze ;) ) Są idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis, ciekawa jestem, czy bułki też są puszyste i miękkie jak Mcdonald's, nie chrupiące? Co prawda przepis już zapisałam,ale fajnie gdybym znała te szczegóły, zanim upiekę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą raczej miękkie - ja jednak zawsze przed "złożeniem" hamburgera podpiekam je, żeby były chrupiące :).

      Usuń
  3. Bardzo dziękuje za odpowiedź, na pewno je zrobię, bo właśnie mam mleko w proszku, które trzymam w lodówce, bo termin przydatności wnet się skończy, szkoda wyrzucić.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, po co wyrzucać, w razie czego gotowe bułki możesz zamrozić i kiedy indziej zrobić hamburgery.

      Usuń
  4. A nie można zastąpić wody mlekiem? Wtedy nie musiałabyś dodawać mleka w proszku. No chyba, że dodatek mleka w proszku jakoś wpływa na ich smak i strukturę.
    Żeby uszczuplić zapasy, możesz przyrządzić ciasto z masą mleczną:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/wafelek-z-masa-mleczno---nugatowa
    http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-mleczna-kanapka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie w wersji bez mleka w proszku nie wyszły tak dobrze, więc podejrzewam, że coś w tym mleku musi być... Wielkie dzięki za przepisy, ten wafelek wygląda super, na pewno skorzystam :).

      Usuń
  5. Nie ma jak domowe bułki hamburgerowe!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te bułki! Muszę zrobić domowe bułeczki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń