7 grudnia 2013

Pszenno-żytni polski chleb wiejski

Autor: Marysia


Po ostatnich eksperymentach z mąką kukurydzianą i zaczynem ziemniaczanym postanowiłam wrócić do "tradycji". A więc oto polski chleb wiejski - mąka, woda i sól. Nic więcej. Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu. Przepis pochodzi z książki Daniela Leadera "Local breads", której niestety nie posiadam :(, ale na szczęście Gosia podzieliła się przepisem na blogu Moje ekspresje kulinarne.


Pszenno-żytni polski chleb wiejski


Zaczyn
30g (3 łyżki) zakwasu
175g (około 3/4 szklanki)letniej wody
175g białej mąki żytniej (typ 720)

Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Ma powstać gęsta pasta. Przykryć i odstawić do fermentacji na 8 -12 godzin. (Po upływie czasu zaczyn powinien podwoić objętość)

Ciasto właściwe
cały zaczyn
325g (1 i 1/3szklanki) letniej wody
500g (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej
1 i 3/4 łyżeczki soli

Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.

* Jeśli ciasto będzie miało bardzo rzadką konsystencje, to należy nieco zwiększyć ilość mąki*

Następnie czystą miskę spryskać oliwą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości (2 godz i 45 minut) W połowie czasu wyjąć, delikatnie rozciągnąć, złożyć jak kopertę i  z powrotem umieścić w misce.

Z ciasta uformować zgrabny bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania (można użyć blaszki, formy lub tortownicy) Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut.

Wyrośnięty bochenek przełożyć na gorący kamień, szybko naciąć i piec w naparowanym piekarniku przez około 40 minut, aż zrobi się ciemno brązowy w temp. 230°C.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

10 komentarzy :

  1. Piekłam ten chlebuś i potwierdzam, że jest pyszny:) ... piękne nacięcia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwie prosty , polski przepis na mieszany chleb na zakwasie - bardzo mi się podoba kształt i nacięcia - ciekawe jak wyglądał miękisz - pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety o zdjęciach w przekroju zapomniałam, a potem już nie było czego fotografować ;). Ale z tego co pamiętam to miał w miarę regularne, choć nieduże dziury.

      Usuń
  3. Zdjęcie mówi samo za siebie Chleb wygląda imponująco :) Z pewnością wypróbuję przepis. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy chleb można upiec na blasze? Nie mam kamienia :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam ten chlebek, troszkę się klei,lecz ogólnie jest pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodałam 2 łyżki oleju, wyszedł pyszny,nie kruszył się i super się kroił, polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Ratunkuuu! Parę razy piekłam chleb na zakwasie, wychodził naprawdę bardzo dobry. Tym razem pięć minut po wsadzeniu do piekarnika bardzo popękał, a moje nacięcia tylko to pogorszyły - zresztą popękał nie w miejscu nacięć. Co zrobiłam nie tak? Może za dużo zakwasu, bo dodałam więcej niż trzy łyżki, ale mąka żytnia na Islandii jest z wyglądu zupełnie inna niż w Polsce, jakby bardziej razowa, więc pomyślałam, że dodam więcej zakwasu, bo tym trzem łyżkom będzie trudno przerobić taki "ciężar", no i może przedobrzyłam. Czy to może być przyczyna tego nadmiernego pękania?

    OdpowiedzUsuń
  8. niemam zytniej 720 mam grubsza 1050 moze tez byc? Jaka to jest maka pszenna chlebowa?

    OdpowiedzUsuń